Ons gezin en onze familie, - de hoekstenen van onze cultuur en samenleving. Ze zijn het
noodzakelijke begin en het onherroepelijke het einde van onze belevingswereld; waar we ons dan ook bevinden.
Al enkele decenia wordt binnen Europa de tendens steeds sterker om onze familierechtelijke relaties
te koppelen aan het recht van onze gewone woonplaats in plaats van aan onze nationaliteit. Dat is uiteraard prima, wanneer we in het land van onze nationaliteit wonen. Maar hoe zit het als
we emigreren ?
Het nederlands erfrecht gaat er al jaren van uit dat wanneer men langer dan 5 jaar resident is in een
ander land én niet uitdrukkelijk bij testament kiest voor de toepasselijkheid van inhoudelijk nederlands erfrecht, automatisch het erfrecht van bijvoorbeeld Spanje van toepassing is.
Anders gezegd; als u géén testament hebt en langer dan 5 jaar resident bent in Spanje is automatisch spaans erfrecht op de afwikkeling uw nalatenschap van toepassing. Ongeacht of u dit nu wél of niet wilde en al dan geen kennis had van deze regel.
Er wordt uitgegaan van een impliciete rechtskeuze voor het recht van uw woonplaats. Hierdoor kunnen de door u getroffen regelingen voor na uw overlijden, wel eens niet van kracht zijn.
De afdracht van de sucessiebelasting (het betalen van belasting over de verkrijging van rechten of
bezit door middel van vererving) kan zowel in Nederland/België als in Spanje betaald kan worden, wanneer de boedel bestanddelen zich in beide landen bevinden.
Makkelijker is het om het om het gescheiden af te wikkelen, omdat de erfrechtbelasting, de eigendomsoverdracht en het registreren ervan plaats vinden volgens respectievelijk nederlands, belgisch of spaans recht.
Het recht van de woonplaats is ook van toepassing op ouder - kinderen betrekkingen, zoals
omgangsregelingen en voogdij. Dat betekent niet dat een nederlandse of belgische rechter - als het kind zich tijdelijk aldaar bevindt - , geen voorlopige maatregelen mag treffen.
In deze situaties kunt u in plaats van te procederen binnen het kader van die voorlopige voorzieningen, beter zo snel mogelijk in het land van de gewoonlijke of laatste gewoonlijke woonplaats van het kind een de hoofd (bodem) procedure in dienen waardoor de voorlopige beslissingen mogelijk komen te vervallen, herzien of bekrachtigd.
Dit geldt ook wanneer uw echtgenoot tijdens een bezoek het kind besluit niet meer terug te brengen.
Voor nederlanders die ten tijde van hun trouwen reeds in Spanje woonden, danwel direct daarna,
en niet bij een notaris voor een van de nederlandse huwelijkse goederen regimes kozen, is het
spaanse regime - 'gananciales' of wel 'la sociedad conyugal de gananciales - van toepassing in plaats
van de ons bekende algemene gemeenschap van goederen.
Het verschil ? Niet ALLES wordt bij helfte gedeeld, maar slechts dát wat verkregen wordt tijdens het huwelijk, met uitsluiting van reeds daarvoor verkregen bezit of verkrijgingen door schenking en vererving.
En wat gebeurt er in die situaties waar een belgische man in Spanje trouwt met een nederlandse vrouw, met kinderen uit haar vorige huwelijk met een Schot, die naar kostschool gaan in Frankrijk ? (GRAPJE !)
De EU-verordening 2201/2003 van kracht sinds 03.03.05 voorziet is een Centraal Orgaan aangegeven in iedere rechtstaat waar onder andere nadere informatie kan worden verkregen over familierechtelijke en ouder-kind verwantte rechtsprocedures. In Spanje is dit contact bereikbaar in het spaans en het engels Subdirección General de Cooperación Jurídica Internacional Ministerio de Justicia c/ San Bernardo N°62, 29071 MADRID
© Mevr. mr. drª Marian Aletta Does - 25.01.10
Deze informatie is uitsluitend als algemeen informatief bedoeld. Aan de juridische inhoud ervan kunnen geen enkele rechten worden ontleent. Wij adviseren u immer en altijd een deskundige te raadplegen omtrent uw persoonlijke rechtsituatie, daar elke rechtspositie anders is; en uw situatie wellicht de uitzondering op de rechtsregel vormt. (general and overall disclaimer)
Deze informatie is uitsluitend als algemeen informatief bedoeld. Aan de juridische inhoud ervan kunnen geen enkele rechten worden ontleent. Wij adviseren u immer en altijd een deskundige te raadplegen omtrent uw persoonlijke rechtsituatie, daar elke rechtspositie anders is; en uw situatie wellicht de uitzondering op de rechtsregel vormt. (general and overall disclaimer)
No comments:
Post a Comment