Echtscheidingen binnen Europa
Scheiden doet leiden ! En dan nog een ellendige (dure) rechtsprocuredure.
Het is de realiteit; bijna een derde van alle huwelijken eindigt door echtscheiding We willen het niet zien want wanneer we gaan trouwen is het de bedoeling dat we voor altijd van elkaar zullen houden - lief en leed met elkaar delen - tot de dood ons scheidt. En als we dan gaan scheiden, waar moeten we dit dan doen ? In Nederland, België of kan dat ook in Spanje ?
De EU-Verordeningen van de Raad 2005/C -40/2 en 2116/2004 van kracht in Europa sinds voorjaar 2005, metuitzondering van Denemarken, geeft nadere uitvoering aan het EU - Reglement 2201/2003 binnen het kader van de bevoegdheid tot kennisneming, de erkenning en ten uitvoerlegging van onder andere beslissingen in huwelijkszaken, - scheiding, scheiding van tafel en bed en nietigheid van het huwelijk - door aan te geven voor welke rechtbank in de respectievelijke lid-staten de procedure kan worden ingediend, alsmede het hoger beroep en eventueel cassatie, ongeacht het toepasselijke recht.
Een en ander wordt - gekoppeld aan de gewone verbijfplaats van partijen, in beginsel het Juzgado de Primera Instancia, waar u resident bent, waar één van de partijen woont, of, de laatste voorafgaande 6 maanden woonde.
Deze procedurele stroomlijning is ook van toepassing op kerkelijke huwelijken die in Spanje, kunnen worden onderworpen aan dezelfde soort procedure en controle die van toepassing zijn voor beslissingen van kerkelijke rechterlijke instanties op grond van een aanvullend protocol.
Maar hoe komt die spaanse rechter achter de inhoud van het nederlandse of belgische familierecht ? Welk familierecht van toepassing is ?
En hoe zit het met de echtscheidingsgronden en de toe te passen verdeelsleutels op de huwelijkseboedel ingevolge welk huwelijksvermogensrecht?
In Spanje is gemeenschap van goederen namelijk niet het algemeen ondervangende regime, maar wél van toepassing wanneer u nederlander bent en ten tijde van het sluiten van uw huwelijk uw eerste huwelijksdomicilie in Spanje had.
En hoe zit het met de echtscheidingsgronden en de toe te passen verdeelsleutels op de huwelijkseboedel ingevolge welk huwelijksvermogensrecht?
In Spanje is gemeenschap van goederen namelijk niet het algemeen ondervangende regime, maar wél van toepassing wanneer u nederlander bent en ten tijde van het sluiten van uw huwelijk uw eerste huwelijksdomicilie in Spanje had.
Wel; doormiddel van verzoekschrifen tussen de respectievelijke rechtbanken, genaamd 'Rogatoire Commissies', waarbij reeds is wettelijke voorzien wie wat aan wie moet toesturen, en wie daar antwoord op gaat geven.
Wanneer men het al wél eens is over de echtscheiding, de alimentatie, het omgangsrecht met de kinderen en de bestemming van de echtelijke woning, kan er worden gekozen voor de toepasselijkheid van het spaanse echtscheidingsrecht, omdat de nederlandse wet dit als een soort van vangnet mogelijkheid toestaat.
Maar eenvoudig is het allemaal niet. En zeker niet in die rechtstelsels waar, onder omstandigheden de jurisprudentie de wet verandert, opzij zet of nader vormt geeft. Zoals recentelijk in Nederland, waar onder bijzondere omstandigheden de bepalingen van de huwelijkse voorwaarden geen toepassing vinden op grond van de redelijkheid.
Makkelijker is het, - óók voor de rechter die de zaak moet beslissen ! - om, de echtscheiding in te dienen in uw het land van uw nationaliteit, op grond van de residuele bevoegdheid toegekend door Verondening in elke lidstaat.
Dat wil zeggen dat men in Nederland bij de internationale afdeling van de rechtbank in Den Haag door tussenkomst van een advocaat in Nederland uw echtscheidingsverzoek kunt indienen. Daar er geen procureurs meer nodig zijn, kunt u uw vroegere advocaat, waar daar ook in Nederland , hiertoe opdracht verlenen.
Belangrijk is dat u na de echtscheiding, deze veranderingen invoert bij het burgerlijke register van uw gemeente, en dat de scheiding van uw onroerend goed en andere register goederen zoals auto's, doet registreren in de respectievelijke registers.
Eigenlijk is het veel verstandiger dat u vóór dat u gaat trouwen, u grondig informeert over de wijze waarop u in het huwelijksbootje stapt en hoe u er wellicht in de toekomst weer uit kunt stappen.
© Mevr. mr. drª Marian Aletta Does - 25.01.10
Deze informatie is uitsluitend als algemeen informatief bedoeld. Aan de juridische inhoud ervan kunnen geen enkele rechten worden ontleent. Wij adviseren u immer en altijd een deskundige te raadplegen omtrent uw persoonlijke rechtsituatie, daar elke rechtspositie anders is; en uw situatie wellicht de uitzondering op de rechtsregel vormt. (general and overall disclaimer)
No comments:
Post a Comment