Saturday, July 26, 2014

Erfrecht - testamenten - deel II
Nederlands Intestaat vererven - de vererving zonder testament.

Indien er géén testament werd opgemaakt bepaalt de WET wie de erfgenamen zijn. Dat zijn zowel de
Internationaal Privaatrechtelijke verwijzingsregels van een rechtssysteem, als de nationale familie- of
erfrecht regels van dat rechtssysteem, zie deel I: 

In dat geval vindt de afwikkeling zoals dat heet  'intestaat' plaats. De nederlandse wet, - en we praten nu over een nalatenschap waarop nederlands recht van toepassing is -, bepaalt wie de erfgenamen zijn, te weten onderverdeeld in bloedverwantschapsgraden en in familielid groepen.  

De bloedverwantschapsgraad, - dat is de afstands gerekend in graden graad tussen de overleden vader/moeder en het kind (ook een natuurlijk, dwz. buitenechtelijk kind)-  is 1e graad. 

De bloedverwantschaps graad tussen broers en zussen is 2e graad, ofwel 1 graad naar boven (vader/moeder) en nog 1 graad horizontaal naar andere nakomelingen van dezelfde vader of moeder, ofwel (half) broers en zussen). 

Weer een graad naar boven komen we bij de 3e graad die korrespondeert met dezelfde groepsgraad grootouders, en eventuele 4e graad overgrootouders. Indien deze er niet meer zijn, gaat dit over op de respectievelijke broers en zussen. 

De volgorde is gebaseerd op groepen die elkaar  onderling de voorrang ontnemen. 
1e groep -  echtgenoot / geregistreerd partner en kinderen; 
2e groep - ouders, broers en zusters 
3e groep - grootouders en 
4e groep overgroot ouders. 

Dus zolang er nog ouders, broers en zusters zijn, komen de anderen niet in aanmerking. En indien er helemaal geen erfgenamen zijn - en we blijven spreken over een nalatenschap zonder testament van nederlanders in nederland - dan erft de Nederlandse Staat.  De erven die in dezelfde groep zitten hebben recht op een evengroot aandeel. Dus de echtgenoot en kinderen krijgen allen een gelijk deel.

Indien het echtpaar was gehuwd in gemeenschap van goederen, dan was die erfgenaam reeds eigenaar van de helft van huwelijkse boedel gemeenschap die door het overlijden komt te vervallen in de nalatenschapsboedel.

De andere helft wordt gedeeld onder hen allen gedeeld in - als er drie kinderen zijn, dus in vier delen. 
In dat geval verkrijgt de weduwe/weduwnaar de helft die haar/hem al toebehoorde huwelijkse boedelgemeenschap en een kindsdeel; dus 50% van die boedel nu in de nalatenschap plus 1/4 van de resterende helft. 

Indien de overledene was gehuwd met uitsluiting van elke gemeenschap van goederen, dan erft de weduwe/weduwnaar slechts een kindsdeel. 

Indien men was gehuwd naar laten we zeggen duits recht, omdat dat de rechtskeuze was in het huwelijkse goederen convenant danwel indien de eerste huwelijksdomiciie van 2 nederlanders in Duitsland was, dan zal duits huwelijkse goederen recht van toepassing zijn om te bepalen welk deel van de opgevallen nalatenschap aan de weduwe/weduwnaar in eigendom toebehoort (reeds toebehoorde). 

Voor wettelijk geregistreerde partners is aparte regelgeving en in beginsel komen ouders - bij intestaat afwikkeling - in aanmerking voor 1/3 van de nalatenschaps boedel  Indien, ouders, broers en zussen zijn vooroverleden, vervullen hun kinderen, de plaats van dát kindsdeel, door middel van het wettelijke erfrecht mechanisme genaamd, plaatsvervulling. 

De erfgenamen hebben de gemeenschappelijke taak om de afwikkeling van de nalatenschap op zich te nemen, de belastingen af te dragen om pas daarna de eigendom - door ervering - te verkrijgen. 

Wanneer een Nederlander langer dan 5 jaar niet in Nederland woont, dan gaat het nederlandse Internationaal Privaat Recht er van uit dat het recht van diens' domicilie - waar deze persoon al dan niet officiëel / feitenlijk resideert.

Bijvoorbeeld wanneer een nederlander intestaat kom te overlijden in Spanje na daar langer dan 5 jaar resident te zijn geweest zal ingevolge de nederlandse IPR regels worden door verwezen naar de toepasselijkheid van Spaans recht op de gehele erfenis. Dus in dit geval niet louter op de afwikkeling van delen van de nalatenschap. 

In dát geval komt het gehele hierboven getekende plaatje te vervallen en wordt ingevuld door het spaanse erfrecht, onder vermelding van door het spaanse erfrecht gerechtigde familiegroep eveneens aangegeven op elkaar in voorrang uitsluitende groepen.
Dit spaanse erfrecht zal dan tevens van toepassing zijn op de afwikkeling van de nalatenschapsboedel
bestandelen gelegen in Nederland of Duitsland, door tussenkomst van een spaanse notaris.
      Dat is niet een notaris van spaanse nationaliteit, maar een notaris kantoorhoudend en ingeschreven in de 
        spaanse orde van notarissen. 

Deze actes worden dan eerst voorzien van een apostilhe (herkenning notaris als notaris) en daarna beëdigd vertaald om de afwikkeling van de nalatenschap onder de toepassing van bronheffing belastingen - zie deel I - in dat land betreffende land af te dragen -  om zodoende de eigendoms toedeling mogelijk te maken en te registreren. 

Recapitulerend: 

1. Indien u in Spanje resident bent - dwz. met een residentie vergunning om hier in Spanje officiëel en voor onbepaalde tijd woonachtig te zijn - 

2. en u wilt dat op uw nalatenschap nederlands erfrecht van toepassing zal zijn, - want de spaanse erfrecht8verervings groepen zijn anders dan die naar nederlands recht - 

3. dan dient u over te gaan tot de opmaak van een testament, door een nederlandse notaris, (niet een nederlander in Spanje) maar een notaris naar nederlands recht, ingeschreven in de notaris vereniging in Nederland, met een kantoor in Nederland, 

4. danwel door een spaanse notaris - dwz. een notaris in Spanje met een kantoor in Spanje ingeschreven in de Spaanse orde van notarissen. Onder uitdrukkelijke toepasselijk verklaring van het nederlandse erfrecht op de nalatenschap

Tevens indien u niet wenst, dat ingevolge - vooralsnog toekomstig nederlands erfrecht, -  dat uw lichaamsorganen bij 'klinische doodbevinding' automatisch worden gedonneerd - dwz. direct nadat u u uw laatste adem hebt uitgeblazen, uit uw lichaam worden verwijderd om door de betreffende zorgverzekeraar te worden doorverkocht aan de ene of andere orgaanleverancier, - dient u een uitdrukkelijke clausule op te nemen, waarin u zich verzet tegen deze automatische orgaandonaties. 

Ook is van belang om te vermelden of u naar de ene of de andere plaats wenst te worden vervoerd, om te worden begraven of gecremeerd.  LET WEL: tenzij u anders bepaalt wordt u in Spanje binnen 24 uur begraven, al dan niet in een kist in een muur danwel binnen dat tijdsbestek gecremeerd.

In Nederland staan daarvoor meerdere dagen, aangezien een lichaam, (de stervende mens) meerdere dagen nodig heeft om af te sterven.  

Zelfs blaadjes die van een boom valen - wellicht klinisch dood - zijn op dat moment nog niet afgestorven, doch doen daar meerdere dagen over. 

Dus indien u in graag in alle rust wenst te sterven, bepaal dat uw lichaam, ingevolge het nederlandse recht, meerdere dagen in een Spaans Tanatorium wordt opgeslagen, alvorens over te gaan tot de ter aarde bestelling de berging in een muur of de crematie.  
      
      Dat geeft uw nabestaanden tevens de gelegenheid om naar Spanje te reizen en daar ter plaatse aanwezig te        zijn om u de laatste eer te bewijzen en zich te wenden tot  een lokale adviseur. 

© Mevr. mr. drª Marian Aletta Does 09.07.2014
   Abogada española - advogada portuguesa  -  nederlands jurist
   marianaletta@gmail.com  Skypename: marian.aletta.does  tel. 00 34 677 266 234

No comments:

Post a Comment